Merit ZandeeOntstaan van het werk

In 1980 had ik mijn studie aan de kunstacademie in Utrecht afgesloten.
Studierichting: monumentaal (opleiding tot vrij kunstenaar),
afstudeerrichting: natuurtekenen (mijn opgroeien in een pastorie met grote tuin
bleef /blijft een rol spelen). Ik had me toegelegd op de vakken: tekenen (potlood/houtskool), etsen, lithograferen, aquarelleren en schilderen met olieverf.

Na het afstuderen ging ik verder met aquarelleren: landschappen, stillevens, die hun weg via kunstuitlenen van de provincies Utrecht en Gelderland naar particulieren vonden.

Na 4 jaar kon ik het aquarelleren op papier niet goed meer combineren met de zorg voor kleine kinderen: goede werkmomenten gingen voorbij en de concentratie kon minder op het werk gericht zijn. Toen er een vraag kwam van een winkel die werkt vanuit een antroposofische visie, naar het maken van trekplaten, ben ik gestart met het aquarelleren op hout. Deze techniek gaf het voordeel, dat ik het werk naar wens kon neerleggen of oppakken en ik ontdekte dat het werken op hout, een drager waarvan je de structuur naar wens kunt gebruiken, veel mogelijkheden bood. Er ontstond een product waar ik plezier in kreeg en dat zijn weg vond allereerst naar de winkel en al snel naar particulieren voor persoonsgebonden opdrachten.

In de volgende jaren ontstonden zo’n 80 trekplaten.

In 2005 kreeg ik opdracht om voor een keten van kinderdagverblijven in het Gooi, kapstokken en prikborden te maken, die ik decoreerde met figuren en/of elementen uit de sprookjes waar de huizen hun naam aan ontlenen, zo ontstonden de ornamenten. Vaak losse figuren op ondergronden die behandeld zijn met een structuurdoorlatende duurzame en milieuvriendelijke verf.
Soms gebruik ik dun hout wat ik buig.

Van 2005 tot en met 2012 zijn er naast kapstokken en prikborden ook bovenlichten, randen rond spiegels, en panelen op kasten ontstaan, een kleine 100 werken.

Door het vaker kiezen voor bloemen als ornament, werd mijn interesse gewekt voor botanische kunst, waarvoor ik mij o.a. oriënteerde op de universiteit in Leiden waar nog meerdere botanisch kunstenaars werken. Sinds 2012 kies ik weer papier als drager voor botanische aquarellen.

Mijn bedrijfje werd op 1 Mei 2007 onder de naam ‘trekplaat en ornament’ ingeschreven bij de kamer van koophandel (KvK).

Handen houtskool op papier

Hoorn trekplaat

Engel detail

Tulpen

Sneeuwuil

Blad